Verduurzamen is een onderwerp dat al jaren speelt in het dagelijks leven en ook bij ondernemers. Het productieproces, het pand maar ook de vervoermiddelen moeten het liefst allemaal verduurzaamd worden. Hierbij is het verduurzamen van auto’s of fietsen de makkelijkste en snelste optie. Maar wist je dat je hierbij ook de mogelijkheid hebt om subsidies aan te vragen bij de overheid? In dit blog vertellen we je over alle ins en outs over de subsidies bij een zakelijke bakfiets.
MIA, Vamil of KIA subsidieregeling
Als je een elektrische bakfiets wilt aanschaffen, kun je in aanmerking komen voor verschillende fiscale regelingen. Deze drie regelingen zijn verschillend maar worden vaak gecombineerd. De MIA en Vamil maken gebruik van een gezamenlijke lijst, de Milieulijst. In deze lijst kan je alle vervoermiddelen vinden die in aanmerking komen voor MIA en/of de Vamil regeling.
MIA; ook wel Milieu-investeringsaftrek genoemd. Deze investeringsaftrek kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.
Vamil; ook wel Willekeurige afschrijving milieu-investeringen genoemd. Met deze regeling kan je tot 75% van de investeringskosten afschrijven. Met deze regeling kan je sneller afschrijven waardoor je de fiscale winst vermindert en dus minder belasting betaalt in dat jaar. Dit biedt jou als ondernemer een liquiditeitsvoordeel.
KIA; ook wel Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Door deze regeling kan je als bedrijf 28% van de totale investering aftrekken als je aan de voorwaarden voldoet.
Voor wie zijn deze regelingen?
De MIA/Vamil is voor ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Daarnaast kunnen ook overheidsinstanties, stichtingen of verenigingen gebruik maken van deze regelingen, mits zij vennootschapsbelasting betalen.
Voorwaarden om aan deze regelingen te voldoen
Elke onderneming in Nederland kan in principe gebruik maken van bovenstaande regelingen maar daar hangen natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan.
- De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel
- Het bedrag aan milieu-investering moet minimaal €2500,- per bedrijfsmiddel zijn
Voor een bakfiets gelden de volgende voorwaarden:
- De aanschaf per bakfiets is ten minste €4000,-
Wil als werknemer een elektrische bakfiets aanschaffen? Dan kan je helaas niet gebruiken maken van deze subsidies omdat deze niet bedoeld is voor woon-werkverkeer. Maar er zijn natuurlijk altijd oplossingen. Zo kan je via Fietsunie een bakfiets leasen, op afbetaling kopen of gebruiken maken van een leaseplan. Is dit nog niet mogelijk bij jouw werkgever? Dan kunnen wij je ook helpen om dit wel mogelijk te maken.