Steeds meer mensen maken de overstap naar een elektrische fiets of een elektrische bakfiets. Dit is niet zo gek natuurlijk, want een elektrische fiets zorgt ervoor dat jij ontspannen kunt fietsen. Je fietst comfortabel naar je werk, de opvang of naar school. De trapondersteuning zorgt ervoor dat je tijd kunt besparen omdat je sneller op de plaats van bestemming bent. Een elektrische fiets is tegenwoordig niet meer weg te denken en de vraag naar elektrische stadsfietsen, bakfietsen, tandems en mountainbikes neemt enorm toe. Dit is ook de reden waarom steeds meer mensen een elektrische fiets willen leasen. Want we hoeven je vast niet te vertellen dat de aanschaf van een elektrische fiets best prijzig kan zijn en dit is precies de reden waarom steeds meer mensen kiezen voor een leasefiets. Een elektrische fiets kun je zowel via je werkgever als particulier leasen. In dit blog lees je over de mogelijkheden en voordelen van een leasefiets.
De voordelen van een leasefiets
Wanneer je kiest voor een leasefiets kun je profiteren van een aantal voordelen. De belangrijkste voordelen hebben we voor je op een rijtje gezet:
- geen eenmalige hoge aanschafwaarde
- vast maandelijks leasebedrag
- onderhoud en reparatie zijn inbegrepen
- je hoeft geen fietsverzekering af te sluiten
- je kunt de fiets tegen een scherpe prijs overnemen na de leaseperiode
Een elektrische fiets leasen via je werkgever?
De zogenaamde “fiets van de zaak” is jou vast bekend, maar wist je ook dat je er steeds meer werkgevers gebruik maken van een zakelijke leasefiets? Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe fietsregeling, waardoor er steeds vaker wordt gekozen voor een leasefiets. Het mooie van deze regeling is dat je in principe iedere fiets mag uitkiezen. Of je nu een e-bike, mountainbike, racefiets of een elektrische bakfiets nodig hebt, het mag! Er geldt geen maximumbedrag en alle merken, types en modellen doen mee. En het grote voordeel is dat je de fiets mag uitruilen vanuit het brutoloon. Dit levert je fiscaal gezien een enorm voordeel op. Je bespaart immers minimaal 35% ten opzichte van een fiets kopen en 60% ten opzichte van een particuliere leasefiets. Ook geldt er in de nieuwe fietsregeling een bijtelling van 7%, waardoor je jouw nieuwe fiets ook onbeperkt privé mag gebruiken.
Het enige nadeel van zakelijk leasen is dat je een werkgever nodig hebt die de fietsregeling voor je start. Overtuig hem/ haar van de voordelen en vraag eenvoudig een leasefiets aan. Fietsunie werkt samen met verschillende leasemaatschappijen, zodat jij en je werkgever de mogelijkheid hebben om een leasemaatschappij uit te kiezen die het beste bij jullie past.
Sommige werkgevers betalen maandelijks mee aan de leasekosten, waardoor je nog voordeliger op je nieuwe fiets zit. Overleg met jouw werkgever en bekijk samen wat er mogelijk is.
Wie is de eigenaar van de fiets?
Je nieuwe fiets blijft eigendom van de leasemaatschappij, maar zodra de looptijd van 36 maanden voorbij is kun je de fiets overnemen. De overnamewaarde wordt vaak aan het einde van het contract bepaald, maar we kunnen zeggen dat het meestal om een gunstige prijs gaat. Je kunt er ook voor kiezen om na het contract een nieuw contract aan te gaan met behoudt van de fiets die je al hebt. Wil je liever een nieuwe leasefiets? Dan sluit je een nieuw contract voor een nieuwe fiets af. Wil je helemaal niet meer leasen na afloop van het contract en zie je geen kans om de fiets over te nemen? Dan gaat de fiets terug naar de leasemaatschappij.
Wat gebeurt er met het leasecontract wanneer je van werkgever verandert of ontslag krijgt?
Dit verschilt per situatie, maar je hebt een aantal mogelijkheden. Je leasecontract gaat mee naar je nieuwe werkgever, je oude werkgever neemt het contract over, het contract wordt omgezet naar particuliere lease of het contract wordt afgekocht en de fiets gaat terug naar de leasemaatschappij.
Een elektrische fiets leasen als particulier
Heb je geen werkgever of is het via jouw werkgever niet mogelijk om een fiets te leasen? Dan heb je gelukkig nog de mogelijkheid om particulier een fiets te leasen. Je profiteert dan eveneens van lage maandelijkse kosten en de overige voordelen die een leasefiets je bieden. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoud, service en reparaties en ook een fietsverzekering hoeft niet apart te worden afgesloten. In vergelijking met zakelijke lease is er één groot verschil en dat is het fiscale voordeel. Wanneer je particulier een fiets wilt leasen kun je geen gebruik maken van de fiscale voordelen door middel van het uitruilen van het brutoloon. Hierdoor betaal je soms 60% meer dan bij een zakelijk leasecontract. Het scheelt wel dat er geen sprake is van bijtelling. Dit levert je weer iets op. Houdt er wel rekening mee dat je een BKR-registratie krijgt op het moment dat je als particulier een fiets gaat leasen, dit in tegenstelling tot een zakelijk leasecontract.
Hoe maak je de keuze tussen zakelijk leasen, particulier leasen of toch kopen?
Twijfel jij of je jouw toekomstige elektrische fiets wilt leasen of kopen? Het is belangrijk om voor jezelf een aantal vragen te beantwoorden. Heb je de mogelijkheid om zakelijk te leasen? Vind je het belangrijk dat jij de eigenaar van de fiets bent? Is het financieel haalbaar om de fiets te voorzien van onderhoudsbeurten en reparaties? Door dit soort vragen te stellen kun je voor jezelf bepalen of liever wilt leasen of toch wilt kopen.
Als je de mogelijkheid hebt om zakelijk een fiets te leasen dan is dit vaak een goede keuze. Je bent dan waarschijnlijk voordeliger uit dan wanneer je een nieuwe fiets koopt. Door de fiscale voordelen en de lage overnamewaarde kun je goedkoop aan een nieuwe e-bike komen. Een bijkomend voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken over een kapotte accu of een ander defect dat wel eens veel geld kan gaan kosten. Dit wordt immers geregeld door de leasemaatschappij. De nadelen van leasen zijn de maandelijkse kosten en het feit dat je geen eigenaar van de fiets bent.
Wil je weten wat voor jou het meest voordelig is? Maak een rekensom en bekijk de totale kosten. Particulier leasen is meestal het duurst en zakelijk leasen het goedkoopst. Een fiets kopen zit er qua prijs vaak tussenin. Heb je hulp nodig bij jouw keuze? Bekijk onze pagina leasen bij Fietsunie of neem contact op met mijn collega Marnick. Hij kan jou alles vertellen over het leasen van een fiets.